31 فروردین 1403
فريبا سهرابي

فریبا سهرابی

مرتبه علمی: دانشیار
نشانی: دانشکده مهندسی کشاورزی - گروه گیاه پزشکی
تحصیلات: دکترای تخصصی / گیاهپزشکی
تلفن: 09173708661
دانشکده: دانشکده مهندسی کشاورزی

مشخصات پژوهش

عنوان
بررسی اثرات متقابل بین زنبورهای پارازیتوئید Eretmocerus mundus و Eretmocerus eremicus و سن شکارگر Orius alpidipennis در کنترل بیولوژیکی سفیدبالک پنبه Bemisia tabaci روی خیار
نوع پژوهش پارسا
کلیدواژه‌ها
593
پژوهشگران سحر پیرزادفرد (دانشجو) ، نوشین زندی سوهانی (استاد راهنما) ، فریبا سهرابی (استاد مشاور) ، علی رجب پور (استاد مشاور)

چکیده

سفیدبالک پنبهennadius)G( Bemisia tabaci یکی از آفات مهم محصولات جالیزی و زینتی می باشد. در این مطالعه، اثرات متقابل بین زنبورهای پارازیتوئید و سن شکارگر در کنترل بیولوژیکی سفیدبالک پنبه روی گیاه خیار در شرایط آزمایشگاهی بررسی شد. در این آزمایش میزان تغذیه حشرات بالغ و پوره های سن 5 سن شکارگر از پوره های سن دوم و سوم سفیدبالک پارازیته نشده و پارازیته شده توسط زنبورهای پارازیتوئید در 2 مرحله لاروی و شفیرگی زنبور در آزمون بدون انتخاب اندازه گیری شد. همچنین در آزمون های انتخابی ترجیح میزبانی دو مرحله O. albidipennis از پوره های پارازیته شده و پارازیته نشده سفیدبالک در ترکیب های طعمه ای متفاوت مورد بررسی قرار گرفت. نتایج آزمون بدون انتخاب شکارگری بالغ و پوره های سن 5 O. albidipennis از پوره های پارازیته شده با زنبور E. mundus متفاوت بوده و بیشترین میزان تغذیه بالغ از مرحله لاروی زنبور درون پوره های پارازیته شده و کمترین تغذیه از پوره های سن دو می باشد. در صورتی که پوره های سن 5، در میزان تغذیه از پوره های سن دو اختلاف معنی داری داشتند. در مورد شکارگری بالغ و پوره سن 5 شکارگر از پوره های پارازیته شده توسط E. eremicusبیشترین میزان تغذیه از مرحله لاروی زنبور E. eremicus درون پوره های پارازیته شده و کمترین تغذیه از پوره سن دو بود. در نتایج آزمون انتخاب تغذیه مراحل شکارگری از میزبان پازاریته شده توسط زنبور E. mundus نشان داد تفاوتی بین ترکیب طعمه ای قائل نبوده است، اما در بررسی های صورت گرفته بر روی تغذیه بالغ و پوره سن 5 شکارگر از میزبان پارازیته شده با زنبور E. eremicsاختلاف معنی داری بین مراحل تغذیه ای وجود داشت. آزمون الفکتومتری برای بررسی تولید سینمون توسط گیاه خیار الوده به سفیدبالک برای جلب سن O. albidipennis و زنبورهای پارازیتوئید E. mundus و E. eremics استفاده شد. در بررسی تاثیر حضور شکارگر O. albidipennis و زنبورهای پارازیتوئید E. mundus و E. eremicus نشان داد هر سه دشمن طبیعی، برگ های آلوده به سفیدبالک را ترجیح می دهند. همچنین نتایج بدست آمده از تاثیر حضور زنبورهای پارازیتوئید E. mundus و E. eremicus در ترجیح و انتخاب سن شکارگر O. albidipennis نشان داد که حضور سن شکارگر O. albidipennis به عنوان رقیب مانعی بر پارازیتیسم این دو گونه زنبور نمی باشد.