18 اردیبهشت 1403

مهدی محمدی

مرتبه علمی: استادیار
نشانی: پژوهشکده خلیج فارس - گروه زیست فناوری
تحصیلات: دکترای تخصصی / بیوتکنولوژی
تلفن: 0772150668
دانشکده: پژوهشکده خلیج فارس

مشخصات پژوهش

عنوان
تعیین تنوع ژنتیکی جمعیت ماهیان گورخری Aphanius ginaonis و Aphanius dispar در آبهای داخلی هرمزگان و بوشهر با استفاده از نشانگر مولکولی RFLP
نوع پژوهش پارسا
کلیدواژه‌ها
تنوع ژنتیکی ، Aphanius ginaonis ، Aphanius dispar ، PCR-RFLP
پژوهشگران عصمت سلیمی (دانشجو) ، حسین ذوالقرنین (استاد راهنما) ، بیتا ارچنگی (استاد راهنما) ، محمدتقی رونق (استاد مشاور) ، مهدی محمدی (استاد مشاور)

چکیده

در این مطالعه تنوع ژنتیکی جمعیت ماهی گورخری گنو و ماهی گورخری معمولی با استفاده از روش PCR-RFLP بررسی گردید. جهت هضم آنزیمی محصول PCR از 5 آنزیم محدودگرAluI, DpnI, Eco47I, HindIII HinfI استفاده شد. آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزارArlequin 3.11 انجام گرفت. در نتیجه این آنالیزها، 12 هاپلوتیپ متفاوت به دست آمد که 9 هاپلوتیپ مربوط به ماهی گورخری گنو و 3 هاپلوتیپ مربوط به ماهی گورخری معمولی بود. در ماهی گورخری معمولی هاپلوتیپ AAAAA بیشترین فراوانی را دارا بود و در ماهی گورخری گنو هاپلوتیپ های EABAB، EACAB و CABABبیشترین فراوانی را نشان دادند. محاسبه تنوع هاپلوتیپی و نوکلئوتیدی نشان داد که تنوع در ژنوم میتوکندریایی ماهی گورخری گنو بالاتر از ماهی گورخری معمولی است. بررسی های انجام شده بر ژنوتیپ های حاصله نشان داد که PCR-RFLP تکنیک مناسبی جهت تعیین تنوع ژنتیکی بین دو گونه ماهی مذکور می باشد.