14 آذر 1403
احمد شادي

احمد شادی

مرتبه علمی: استادیار
نشانی: دانشکده علوم و فناوری نانو و زیستی - گروه علوم زیستی
تحصیلات: دکترای تخصصی / زیست شناسی
تلفن: 07731222424
دانشکده: دانشکده علوم و فناوری نانو و زیستی

مشخصات پژوهش

عنوان سنجش و مقايسه ميزان برخي از فلزات سنگين) نيكل، كادميوم، سرب، مس، جيوه) در جلبك هاي قهوه اي Sargassum sp.، .Padina sp و Cystoseira sp. ، آب و رسوبات سواحل بوشهر
نوع پژوهش مقالات در نشریات
کلیدواژه‌ها
فلزات سنگین، Padina sp Sargassum sp sp. Cystoseira خلیح فارس
مجله علوم و فنون دریایی
شناسه DOI https://doi.org/10.22113/jmst.2023.419231.2550
پژوهشگران شهلا حمید (نفر اول) ، فائده امینی (نفر دوم) ، سولماز شیرعلی (نفر سوم) ، کمال غانمی (نفر چهارم) ، احمد شادی (نفر پنجم)

چکیده

در این بررسی میزان فلزات سنگین ) نیکل، کادمیوم، سرب، مس، جیوه) در جلبک های قهوه ای Sargassum sp.، .Padina sp و Cystoseira sp ، رسوبات و میزان جیوه در آب نیز مورد سنجش قرار گرفتند. نمونه برداری در طی دو فصل زمستان 1396 و تابستان 1397چهار ایستگاه از سواحل استان بوشهر انجام گردید. آنالیز فلزات سنگین در رسوبات و جلبک ها پس از عملیات هضم شیمیایی و آماده سازی، به وسیله ی دستگاه اسپکتوفتومتر جذب اتمی مدل Savanta بررسی شد. ترتیب بدست آمده از غلظت فلزات سنگین در جلبک .Padina sp به صورت کادمیوم> سرب> نیکل> مس > جیوه، برای جلبک Sargassum sp. به صورت سرب> مس> نیکل> کادمیوم> جیوه و برای جلبک Cystoseira sp. به صورت مس> سرب> نیکل> کادمیوم > جیوه می باشد که در این میان جلبک .Padina sp دارای بیش ترین میزان تجمع فلزات سنگین بود. ترتیب غلظت فلزات در رسوبات به ترتیب نیکل> سرب>مس> کادمیوم> جیوه بود. تمامی فلزات به جز فلز سرب دارای میانگین بیشتری در فصل تابستان بوده و میانگین فلز جیوه در آب 23/0 میکروگرم بر گرم وزن خشک سنجش شد. نتایج حاصل از همبستگی میان غلظت فلزات سنگین موجود در رسوبات با میزان آنها در جلبک های مورد مطالعه نشان داد که میزان مس در جلبک .Padina sp با میزان آن در رسوب، میزان فلزات سنگین نیکل، کادمیم و میزان جیوه در آب با میزان آن در جلبک Sargassum sp. و غلظت فلزات سنگین مس، نیکل، کادمیوم و سرب با میزان آن درون جلبک Cystoseira sp. دارای همبستگی مستقیم و معنی داری بودند. طبق نتایج بدست آمده، غلظت فلز سنگین جیوه در آب های سواحل شهرستان بوشهر با میزان آن در جلبک های مورد مطالعه، به نظر می رسد که جلبک Sargassum sp. جنس مناسبی برای پایش زیستی این فلز در منطقه مورد مطالعه باشد.