معرفی
فاطمه نعمتی از همان زمانی که معلم فهرست تصاویر اولین صفحه کتاب فارسی کلاس اول دبستان را می گفت و او شگفت زده جذب واژه ها و جملاتی شده بود که برایش کاملا ناآشنا بودند و شباهت اندکی به واژه ها و جملات خودش داشت، زبان برایش معمایی حیرت انگیز شد و دل در گرو دانستن هر چه بیشتر درباره زبانها، مخصوصا واژه ها – ساختار، کاربرد و معنایشان – گذاشت. رؤیای کودکیش این بود که فضانورد شود اما زندگی انتخابی جز رفتن به دانشسرا برایش نگذاشت تا به برکت پیشه معلمی با دنیاهای لطیف بسیار روی همین زمین آشنا شود، دنیاهایی بس وسیعتر از آنچه در آسمانها می توانست بیابد. وقتی در سال ۱۳۸۹ به گروه زبان و ادبیات انگلیسی دانشگاه خلیج فارس پیوست، همچنان شیفته کندوکاو در دنیای واژگان و مشتاق سیر در عوالم بسیاری بود که پیشه اش در کسوت پژوهشگر و آموزشگر برایش فراهم ساخته بود. او مدرک کارشناسی و کارشناسی ارشد زبان و ادبیات انگلیسی را به ترتیب از دانشگاه شیراز (۱۳۷۹) و دانشگاه تهران (۱۳۸۲) دریافت نمود و مدرک کارشناسی ارشد و دکتری زبانشناسی همگانی را به ترتیب از دانشگاه تربیت مدرس (۱۳۸۵) و دانشگاه تهران (۱۳۸۹) دریافت نمود. وی علاوه بر شرکت در دوره های آموزشی بین المللی کوتاه مدت بسیار، فرصت مطالعاتی دوره دکتری را نیز در محیط پر از جنب و جوش علمی و صمیمی دانشگاه کنستانس (۱۳۸۸) تحت راهنمایی مریام بات برای بررسی نحوه بازنمایی افعال مرکب فارسی در زبانهای طبیعی گذراند.
علاوه بر آموزش و راهنمایی دانشجویان تحصیلات تکمیلی، وی دبیر هسته پژوهشی زبان، فرهنگ و شناخت خلیج فارس است که بر دو حوزه پژوهشی کلان تمرکز دارد: مطالعات گویش شناختی، جامعه شناختی و فرهنگی سواحل خلیج فارس و پژوهش های شناخت بنیاد فرایند های پردازش و فراگیری زبان. در راستای مأموریت هسته پژوهشی، فاطمه نعمتی هم اکنون در پروژه واژگان زبان فارسی با کریس وستبری به عنوان مجریان اصلی این طرح پژوهشی بین دانشگاهی، در مستندسازی زبانها و گویش های بوشهر (بخشی از اطلس زبانهای ایران) به عنوان ناظر و پژوهشگر بومی با اریک آنونبی در قالب قرارداد پژوهشی بین دانشگاهی و در طرح زبان عرب های ساکن در جنوب ایران به عنوان پژوهشگر بومی با دینا الزرکا همکاری دارد. طرح های جاری مشترک با اعضای هسته که دارای حمایت مالی هستند بدین قرار است: ۱- مدل سازی تأثیر متغیرهای واژگانی بر پردازش واژه های فارسی و انگلیسی در فارسی زبانان (فاطمه نعمتی، کریس وستبری، مریم همدانی نژاد، فاطمه فرج پور، فاطمه باصولی، مریم رضایی)
۲- توسعه نرم های احساسی زبان فارسی (نازفا) برای ابعاد احساسی بنیادین با استفاده از مقیاس قضاوت برترین-بدترین (فاطمه نعمتی، کریس وستبری، حبیب رستمی، فاطمه علوی)
۳- واکاوی انتقادی جنسیت در ضرب المثل های عربی حوزۀ شمالی خلیج فارس (رسول بلاوی، فاطمه نعمتی، صادق البوغبیش)
عمده پایان نامه های تحصیلات تکمیلی تحت راهنمایی ایشان نیز بر محورهای پژوهشی هسته متمرکز شده اند و به یادگیری و پردازش زبان از دیدگاه روانشناسی زبان می پردازند. هدف غایی در این پایان نامه ها تسهیل این فرایندها با بهره گیری از موهبت های شناختی است که انسانها به طور ذاتی آنها را دارا هستند. هفت پایان نامه (سه مورد دفاع کرده اند) تاکنون به صورت مستقل و چهار پایان نامه به عنوان بخشی از طرح پژوهشی از ستاد توسعه علوم و فناوریهای شناختی حمایت مالی دریافت نموده اند.