04 آذر 1403

مهدی محمدی

مرتبه علمی: استادیار
نشانی: پژوهشکده خلیج فارس - گروه زیست فناوری
تحصیلات: دکترای تخصصی / بیوتکنولوژی
تلفن: 0772150668
دانشکده: پژوهشکده خلیج فارس

مشخصات پژوهش

عنوان
کاربرد ماکروجلبک دریایی Sargassum angustifolium و میکروجلبک Spirulina plantesis بر شاخص های رشد، فیزیولوژی و فیتوشیمیایی گیاه دارویی-صنعتی استبرق( Calotropis procera Ait) تحت تنش شوری آب دریا در شرایط گرمای طبیعی حوزه خلیج فارس
نوع پژوهش پارسا
کلیدواژه‌ها
سارگاسوم، اسپیرولینا، شاخص بنیه بذر، تبادلات گازی، ترکیب زیست فعال، آب دریا و استبرق
پژوهشگران محمد بهمنی جعفرلو (دانشجو) ، بابک پیله ور (استاد راهنما) ، محمد مدرسی (استاد مشاور) ، مهدی محمدی (استاد مشاور)

چکیده

مقدمه و هدف: این تحقیق باهدف بهبود مشخصات رشد، فیزیولوژی و فیتوشیمیایی بذر و نهال گیاه دارویی استبرق در شرایط تنش شوری آب دریا با استفاده از عصارههای استخراجشده از ماکروجلبک و میکروجلبک خلیجفارس در شرایط آزمایشگاهی و نهالستانی صورت گرفته است. مواد و روشها: طرح آزمایشی تحقیق، بهصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با دو ترکیب تیماری 3 و ،3/ جلبکی شامل جلبک سارگاسوم و جلبک اسپیرولینا، هرکدام با چهار سطوح غلظتی صفر، 9 19 و 93 درصد( ،31/ 3/9 درصد با سه تکرار و تنش شوری آب دریا با چهار درصد اختلاط )صفر، 9 با سه تکرار میباشد. نتایج: تجزیهواریانس دو طرفه آزمایش بذر نشان داد که تیمارهای جلبکی بر اغلب پارامترهای رشد اولیه و جوانهزنی بذر در سطح آماری 3 و 9 درصد معنیدار است. آزمون توکی نشان داد که با افزایش غلظت عصارههای جلبک سارگاسوم و اسپیرولینا، بسیاری از شاخصهای جوانهزنی روند نزولی 3 درصد / داشتهاند. تیمار جلبک سارگاسوم با غلظت 3درصد و تیمار جلبک اسپیرولینا با غلظت 9 31 درصد دارای کارکرد بالایی در پارامترهای شاخص جوانهزنی / تحت شرایط شوری آب دریا 9 بودند. نتایج تجزیهواریانس آزمایش نهالستانی نشان داد که تیمارهای جلبکی بر اغلب پارامترهای رشد و فیزیوشیمیایی نهالها در سطح آماری 3 و 9 درصد معنیدار است. اثرات ساده جلبک 3 و 3 درصد / سارگاسوم و اسپیرولینا با استفاده از آزمون توکی نشان داده شد که غلظت 9 3 و 3 درصد اسپیرولینا دارای بیشترین مقادیر میباشد. نتایج اثرات متقابل / سارگاسوم و غلطت 0.5 و 1 درصد اسپیرولینا دارای بیشترین مقادیر میباشد. نتایج اثرات متقابل نشان داد که غلظت 3درصد سارگاسوم و اسپیرولینا تحت شرایط آبیاری 19 درصد آب دریا دارای کارکرد بالایی بر شاخصهای عملکردی نهال استبرق بودند. نتیجه گیری: از یافته های این تحقیق میتوان نتیجهگیری کرد که در مقیاس میدانی و اجرایی، از عصارههای جلبک دریایی سارگاسوم و میکروجلبک اسپیرولینا به عنوان یک ترکیب مکمل و زیست فعال در تحمل به شوری نهال های استبرق تا 19 درصد آب دریا می توان بهره برد.