Research Info

Home \رقابت های سیاسی استراتژیک ...
Title رقابت هاي سياسي استراتژيك كشور هاي منطقه خليج فارس و تأثير آن بر عدم برقراي صلح، امنيت و ثبات در افغانستان (2001-1989)
Type Thesis
Keywords خليج فارس، افغانستان، صلح و امنيت، منازعه و همكاري، ايران، عربستان سعودي، قطر، امارات متحده عربي، ايالات متحده آمريكا
Abstract افغانستان از سال 1989 تا 2001 درگير منازعه شديد داخلي بين جريان هاي قومي و جهادي گرديد كه لطمات انساني و مالي زيادي به ساكنين اين كشور وارد ساخت. هدف اصلي اين پژوهش، بررسي سياست ها و منافع كشور هاي حاشيه خليج فارس در موضوع افغانستان و تأثير آن بر تشديد اين بحران بوده است. پرسش اصلي پژوهش حاضر اين است كه چه علل و عواملي سبب بروز ناامني و بي ثباتي در افغانستان طي سال هاي 2001–1989م با وجود آزاد شدن افغانستان از استعمار شوروي بوده است و نقش دخالت هاي سياسي كشور هاي حوزه خليج فارس در تشديد اين روند چي بوده است؟ در پاسخ، اين سوال فرضيه ي مطرح شده اين است: از آنجا كه وضعيت سياسي افغانستان در طول تاريخ متأثر از منازعه هاي قوميتي ـ مذهبي بوده، به نظر مي رسد كه يكي از عوامل اصلي نبود صلح، امنيت و ثبات در افغانستان طي سال هاي 2001-1989، رقابت هاي سياسي استراتيژيك كشورهاي منطقه خليج فارس به ويژه عربستان سعودي، قطر، امارات متحده عربي و ايران بوده است. روش تحقيق در پژوهش حاضر، توصيفي-تحليلي بوده و با استفاده منابع، روزنامه ها و سايت هاي اينترنتي اطلاعات مورد نياز جمع آوري و مورد تجزيه و تحليل قرار گرفته است. يافته اصلي پژوهش اين است كه ضعف هاي داخلي افغانستان از جمله فقر علمي، تفرقه هاي قومي و مذهبي، حس برتري جويي و قدرت طلبي حكام زمينه ساز دخالت كشور هاي منطقه و فرامنطقه در افغانستان شده است و اين رقابت ها سبب تشديد بحران افغانستان شده است.
Researchers Mohammad Mansouri Moghaddam (Primary advisor) , Mohmmad Reza Gholizadeh (Advisor)