Abstract
|
چيا (Salvia hispanica L.) گياهي علفي يكساله متعلق به خانواده Lamiaceae، بومي جنوب مكزيك و شمال گواتمالا است. اخيراً اين گياه براي مقاصد تجاري در آرژانتين، كلمبيا، اكوادور، پرو، بوليوي، پاراگوئه و استراليا كشت شده است و بخش هاي مختلف آن به عنوان مكمل غذاي انسان در سراسر جهان در دسترس است (Busilacchi et al., 2013).
دانه هاي چيا معمولا به صورت آسياب شده يا به صورت غلات كامل مصرف مي شوند. از جمله موارد مصرف اين دانه مي توان به استفاده از آن ها در آب ميوه ها، شير، نوشيدني ها، سالاد و همينطور در محصولات نانوايي به دليل خواص تغذيه اي و عملكردي آنها اشاره كرد ((Coorey, Tjoe, & Jayasena, 2014).
در مطالعات اخير مشخص شده است كه تركيبات فني استخراج شده از دانه هاي چيا در كاهش خطر بيماري هاي قلبي و عروقي، بيماري هاي كبدي و همچنين اثر محافظتي در برابر استرس اكسيداتيو پلاسما و بيماري هاي مرتبط با چاقي موثر است (Poudyal, Panchal, Waanders, Ward, & Brown, 2012. Marineli, Lenquiste, Moraes, & Maróstica, 2015).
درختان كلخونگ در كنار درختان بنه، به صورت وحشي رشد مي كند و در نواحاي غربي و جنوب
غرب، مركزي و شرقي كشور، وسعتي بيش از 700 هزار هكتار را اشغال كرده است (Tavakoli et al, 2016). ميوه كلخونگ داراي مغز ، پوست سخت و چوبي و پوست نرم بيروني (با رنگ سبز روشن( مي باشد كه به ترتيب تقريبا 26 ،37 و 37 درصد از كل ميوه را شامل مي شوند .(Tavakoli et al, 2013) تحقيقات مختلفي كه در مورد روغن ميوه كلخونگ صورت گرفته است، بيانگر فعاليت آنتي اكسيداني و پايداري اكسايشي بالا آن در مقايسه روغن هاي خوراكي رايج بود (Tavakoli et al, 2016, 2017). حاتم نيا و همكاران در تحقيقي كه به بررسي تركيبات فنلي و فلاونوئيدهاي موجود در ميوه ي كلخونگ مطالعه پرداختند، گزارش كردند كه پوست سبز بيروني كلخونگ، داراي بيشترين ميزان تركيبات فنلي بود و بعد از آن به ترتيب پوست چوبي داخلي و مغز آن به ترتيب قرار داشتند (Hatamnia et al, 2016).
|