چکیده
زمینه: موفقیت در پرورش ماهیان، نیازمند تولید خوراک با کیفیت مناسب است. در رژیم غذایی آبزیان می توان از اسید های آلی به عنوان ماده ای موثر در بهبود عملکرد رشد و ایمنی استفاده نمود. با توجه به پیشرفت های سریع پرورش ماهی سی باس آسیایی در کشور باید سمت و سوی تحقیقات به طرفی باشد که بهره وری در پرورش این گونه افزایش یابد. لذا در این تحقیق تاثیر اسید آلی و پروبیوتیک بر برخی پارامترهای این گونه مورد سنجش و بررسی قرار گرفت.
هدف: این مطالعه با هدف بررسی اثر ترکیبی پروپیونیک اسید و باکتری باسیلوس سابتلیس (Bacillus subtilis) بر عملکرد رشد، سیستم ایمنی، فعالیت آنزیم های گوارشی و آنتی اکسیدانی در ماهی سی باس اسیایی (Lates calcarifer) می باشد.
روششناسی: در این ازمایش از 180 قطعه ماهی سی باس آسیایی با میانگین وزنی 0.11±2.9 گرم استفاده گردید. ماهیان در 18 تانک با حجم 100 لیتر آب و با تراکم 10 قطعه بچه ماهی در هر تانک بصورت کاملا تصادفی توزیع شدند. آزمایش در 6 تیمار با 3 تکرار شامل: تیمار1 شاهد : (فاقد اسید آلی و پروبیوتیک) تیمار2 : 0گرم اسید پروپیونیک و 1 گرم (cfu g-1 107×6/1) پروبیوتیک در کیلوگرم جیره، تیمار3 : 5 گرم اسید پروپیونیک و 0 گرم پروبیوتیک در کیلوگرم جیره، تیما 4 : 10 گرم اسید پروپیونیک و 0 گرم پروبیوتیک در کیلوگرم جیره، تیمار5 : 5 گرم اسید پروپیونیک و 1 گرم (cfu g-1 107×6/1) پروبیوتیک در کیلوگرم جیره، تیمار6 : 10 گرم اسید پروپیونیک و 1 گرم (cfu g-1 107×6/1) پروبیوتیک در کیلو گرم جیره. به مدت 5 هفته انجام شد. در انتهای هفته 5 ریخت سنجی ماهیان جهت تعیین عملکرد رشد انجام گردید. نمونه برداری از کبد و روده برای سنجش بیان ژن، سنجش آنزیم های آنتی اکسیدانی و آنزیم های گوارشی انجام شد.
یافتهها:
گروه های تغذیه شده با جیره های حاوی اسید پروپیونیک و پروبیوتیک باسیلوس سابتیلیس رشد بالاتری نسبت به گروه شاهد داشتند (P < 0.05). بالاترین میزان افزایش وزن در تیمار (Pro+10PA) مشاهده شد. یافته های ما در این آزمایش نشان داد که ترکیبات شیمیایی بدن ماهیان تغذیه شده یا جیره های آزمایش تحت تاثیر اسید آلی و پروبیوتیک قرار نگرفتند (P > 0.05). فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی نظیر گلوتاتیون ردوکتاز و گلوتاتیون اس ترانسفراز در ماهیان تغذیه شده با جیره های حاوی اسید آلی و پروبیوتیک نسبت به شاهد افزا