مشخصات پژوهش

خانه /تعیین تنوع ژنتیکی جمعیت ...
عنوان تعیین تنوع ژنتیکی جمعیت ماهیان گورخری Aphanius ginaonis و Aphanius dispar در آبهای داخلی هرمزگان و بوشهر با استفاده از نشانگر مولکولیPCR-RFLP
نوع پژوهش مقالات در نشریات
کلیدواژه‌ها تنوع ژنتیکیAphanius ginaonisAphanius disparPCR-RFLP
چکیده در این مطالعه تنوع ژنتیکی جمعیت ماهیان گورخری گنو و معمولی با استفاده از روش PCR-RFLP بررسی گردید. جهت تعیین تنوع ژنتیکی این دو ماهی در حوضه خلیج فارس، تعداد 30 نمونه ماهی گورخری گنو (Aphanius ginaonis) از چشمه آب گرم گنو در استان هرمزگان و 30 نمونه ماهی گورخری معمولی (Aphanius dispar) از چشمه آب گرم میراحمد در استان بوشهر جمع آوری گردید. جهت هضم آنزیمی محصول PCR به طول 550 جفت باز در ناحیه D-loopمیتوکندریایی، از 5 آنزیم محدودگرAluI, DpnI, Eco47I, HindIII HinfI استفاده شد. در نتیجه این آنالیزها، 12 هاپلوتیپ متفاوت به دست آمد که 9 هاپلوتیپ مربوط به ماهی گورخری گنو و 3 هاپلوتیپ مربوط به ماهی گورخری معمولی بود. 4 هاپلوتیپ به دست آمده در ماهی گورخری گنو جزء هاپلوتیپ های نادر بودند. در ماهی گورخری معمولی هاپلوتیپ AAAAA بیشترین فراوانی را دارا بود و در ماهی گورخری گنو هاپلوتیپ های EABAB، EACAB و CABAB بیشترین فراوانی را نشان دادند. میزان تنوع هاپلوتیپی در درون جمعیت نمونه های ماهی A. ginaonis، 79/0 و در نمونه های ماهی A. dispar، 3/0 و تنوع نوکلئوتیدی در درون جمعیت نمونه های ماهی A. ginaonis، 19/0 و در نمونه های ماهی A. dispar، 05/0 محاسبه گردید. محاسبه تنوع هاپلوتیپی و نوکلئوتیدی نشان داد که تنوع در ژنوم میتوکندریایی ماهی گورخری گنو بالاتر از ماهی گورخری معمولی است. بررسی های انجام شده بر ژنوتیپ های حاصله نشان داد که PCR-RFLP تکنیک مناسبی جهت تعیین تنوع ژنتیکی در دو گونه ماهی مذکور می باشد.
پژوهشگران عصمت سلیمی (نفر اول)، حسین ذوالقرنین (نفر دوم)، بیتا ارچنگی (نفر سوم)، محمدتقی رونق (نفر چهارم)، مهدی محمدی (نفر پنجم)، احمد قاسمی (نفر ششم به بعد)